Letní rekondiční pobyt na Vysočině

25.7.2021

Letošní rekondiční pobyt se konal v termínu od 5. 7. do 11. 7. 2021. Rozhodli jsme se do třetice všeho dobrého uspořádat letní soustředění opět na Vysočině. Hotel U Loubů někteří účastníci již znali, ale přijelo i několik nových majitelů vodicích psů, kteří zde nikdy nebyli. Celkem se na místo sjelo 10 nevidomých se svými čtyřnohými pomocníky a to z různých koutů naší republiky.

 

Cvičilo se poctivě každý den. Vzhledem k pandemii řada klientů nemohla chodit do práce, nekonala se ani žádná cvičební setkání během roku a tak bylo opravdu potřeba, aby si pejsci vše pořádně zopakovali a zdokonalili si veškeré dovednosti důležité pro vodění svých páníčků. V okolí hotelu probíhalo hromadné, ale i individuální cvičení. Opakovali se povely poslušnosti, chůze v simulované překážkové dráze, odmítačka apod.

Velice důležitý je i výcvik v běžném městském provozu. Proto jsme navštívili během pobytu okolní města /Žďár nad Sázavou a Nové Město na Moravě/, kde probíhalo individuální cvičení s instruktory. V běžném provozu se trénovalo např. vyhledávání přechodů, chodníků, schodů či dveří, obcházení nejrůznějších překážek v terénu / lampy, reklamní banery, popelnice…nebo lidí jdoucíh po chodníku/, převedení přez vozovku, vyvedení z nepřehledné situace atd..

V okolí hotelu je krásná příroda, nemohly tedy chybět ani delší procházky. Počasí nám přálo, takže v nedalekém rybníku proběhla i pořádná psí koupačka. To byla paráda a všichni si to moc užili!

 

 

Abychom uprostřed týdne trochu všem odlehčili, vždy se snažíme do programu zařadit i nějakou okolní aktivitu. Letos jsme navštívili Centrum Eden. Zde jsme si prošli horáckou vesničku, kde jsme si mohli osahat různé zemědělské stroje. Na řadu přišly i naše čichové, hmatové, sluchové a chuťové senzory. Rozpoznávali jsme nejrůznější předměty, očichávali koření a bylinky, ochutnávali perník ze mlýna a poslouchali zvuky traktoru, broušení kosy apod.. Nechyběla ani jízda na koni. V areálu bylo také spoustu zvířátek /slepice, kozy, kachny/. Chlupaté parťáky – vodicí psy – jsme měli samozřejmě s sebou!

 

Týden utekl jako voda. Bylo vidět, že pobyt prospěl nejen psům, kteří se viditelně zlepšili ve svých dovednostech, ale i páníčkům. Ti si ve volných chvílích mezi cvičením užívali přírody, hotelového bazénu nebo posezení s kamarády v altánku u hotelu. Nyní je již na každém z nich, jak bude důsledný v práci se svým psem během dalšího roku.

Letní rekondiční pobyt slouží nejen ke zdokonalování a procvičování dovedností vodicích psů, ale i jako společné setkání lidí, kteří si mají co říct! Je zcela zásadní, aby se konal každoročně, protože díky pravidelnému procvičování psů je možné, aby pak mohla bezproblémově dvojice člověk-vodicí pes – fungovat i v místě bydliště.

Chtěli bychom poděkovat personálu Hotelu U Loubů, který se o nás vzorně staral.

Velký dík patří i všem průvodcům, bez nichž by to zkrátka nešlo!

Co říci na závěr? Snad jen „ Na shledanou za rok!“

Těšíme se na Vás!

Projekt byl realizován za pomoci Nadačního fondu ČRO z Fondu Kaufland. Děkujeme za podporu!