Letní rekondiční pobyt v Jičíně

28.8.2022

Letošní rekondice vodicích psů se uskutečnila v termínu od 14.8. do 20.8. Pro tento rok jsme vybrali novou lokalitu a vyrazili doprostřed Českého ráje. Prostředí hotelu Prostřední mlýn bylo pro všechny nové, proto jsme všechny účastníky na úvod rekondice provedli všemi prostorami i přilehlým okolím hotelu. Letos se sešlo 11 nevidomých se svými vodicími pejsky a jejich doprovody.

Hrad Kost

Hned od prvního dne jsme každý den cvičili. V okolí hotelu především procházení překážkové dráhy, aport, odmítačku, základní poslušnost a přivolání. I když jsou naši pejsci moc šikovní, je třeba každý rok jejich dovednosti procvičovat, prohlubovat a napravovat malé nedostatky.

hromadné cvičení poslušnosti

Důležitou součástí rekondice jsou tzv. „frekvence“ neboli pohyb v běžném městském provozu. Letos jsme cvičili v krásném prostředí centra Jičína. Tato cvičení jsou vždy individuální. Cvičitelé prochází ulicemi s každým nevidomým a jeho psím průvodcem zvlášť. Sleduje, jak spolu pán a pes komunikují.

Vodicí pes označuje svému páníčkovi poslední schod dolů a za nimi dohlíží cvičitel

Vodicí pes označuje svému páníčkovi poslední schod dolů a za nimi dohlíží cvičitel

Nedílnou součástí každé rekondice jsou i výlety a zábava spojená s výcvikem. Prostředí Českého ráje nabízí celou řadu různých příležitostí na výlety.

Prachovské skály

První výlet byl do Prachovských skal, kde jsme dokázali, že vodicí psi umí bořit bariéry a své pány bezpečně provedli těžkým terénem bez potíží. Bylo skvělé sledovat, jak v náročném terénu o své pány pečují, aby se jim nic nestalo. Příští den byla již zmíněná frekvence v Jičíně. Další výlet byl z části do přírody a z části za historií. Nejprve jsme v okolí hradu Kost absolvovali vycházku úžasnou krajinou.

Část cesty vedla mokřady po dřevěných lávkách. Pes si vždy hlídal levou stranu dřevěného chodníčku a nevidomý si holí hlídal stranu pravou. Všichni cestu zvládli skvěle. Odměnou nám bylo občerstvení v blízkosti Střehomského mlýna, kde se natáčela pohádka S čerty nejsou žerty.

Střehomský mlýn

Po návratu k hradu jsme absolvovali velice zajímavou a kontaktní prohlídku mučírny. Večer jsme si užili společenský večer s živou muzikou, kterou zajistil nevidomí účastník rekondice.

 

Velmi oblíbená je u našich klientů jízda na koních. Proto jsme ji i letos na program zařadili a poslední den vyrazili na ranč, kde si všichni včetně cvičitelů užili jízdu na koních. Pro psy byl výlet pojat jako socializace s hospodářskými zvířaty. Absolvoval ho s námi i „předškolák“ Kairo, který je v předvýchově. Pro něj to bylo první setkání s koněm v životě a zvládl to skvěle. Po návratu od koní ještě probíhalo společné ale i  individuální cvičení v okolí hotelu.

nevidomí s vodicím psem u prostřed prochází mezi stojícími nevidomými a vodicími pejsky.

Všechno končí proto, abychom se mohli těšit na něco nového. My se těšíme na další individuální i skupinovou spolupráci s klienty v průběhu celého roku. A už teď se samozřejmě těšíme na rekondici příští rok.

vodicí pes označuje paničce chodník

Rekondiční pobyt je zcela zásadní, aby se konal každoročně, protože díky pravidelnému procvičování psů je možné, aby pak mohla bezproblémově dvojice člověk-vodicí pes – fungovat i v místě bydliště.

Veliké poděkování patří i všem průvodcům, bez kterých by to zkrátka nešlo.

Na shledanou za rok. Už teď se na vás těšíme 😊

Chceme samozřejmě poděkovat všem v hotelu Prostřední mlýn, že se o nás celý týden starali s ochotou a trpělivostí.

ProjektLetní rekondiční pobyt pro nevidomé majitele vodicích psů“ byl realizován za podpory Nadace ČEZ.

 

 

    Moc děkujeme za podporu!