Cvičenci a cvičitelé aneb Vše o předvýchově vodicích psů

13.7.2017

Tucet otázek na téma předvýchovy štěňat budoucích vodicích psů

Jakákoliv pomoc, kterou můžete našemu spolku a svým spoluobčanům se zrakovým handicapem poskytnout, je skvělá. Finanční příspěvek, materiální výpomoc (krmení, pomůcky, pamlsky apod.), zapojení se do naší činnosti na akcích, za všechno samozřejmě moc děkujeme.

To, co nás všechny pálí asi nejvíc, se skrývá pod poněkud nelibozvučným slovem předvýchova.

A tohle je výzva pro vás, kteří čtete naše webové stránky, máte samozřejmě rádi psy a chtěli byste udělat něco užitečného pro své okolí a nakonec i sami pro sebe.

Naše Aiwy jako štěňátko. Fotka jak do občanky.

Staňte se předvychovateli budoucích vodících psů!

Staňte se na 10 měsíců dočasnými, milujícími rodiči našich štěňat, poskytněte jim u sebe doma šťastné psí dětství a naučte je základům toho, co by každý správný a vychovaný pes měl umět.

Tucet těch nejčastěji pokládaných otázek, které se tématu předvýchovy týkají, jsme položili těm nejpovolanějším.

Pan učitel Dan Tůma uprostřed výkladu – frekventanti psí školy napjatě poslouchají

Předseda spolku Vodicí psi srcem z.s. Dan Tůma se touto činností zabývá již od roku 2003, působil a působí jako vedoucí výcviku, zkušební komisař a rozhodčí na závodech ve výkonu vodicích psů. Jako instruktor výcviku úspěšně prošel dvěma audity Mezinárodní federace vodících psů.

Romana Pešková má za sebou prvního úspěšně „předvychovaného“ psa, žlutého labradorského retrívra Dantíka, který je nyní ve specializovaném výcviku v naší psí škole a v současnosti sdílí spolu se svým manželem a sedmiletým z útulku pocházejícím labradorem Buddym domácnost s dalším cvičencem – černou, v tuhle chvíli pětiměsíční labradorkou Glory.

Glory s Romčou

1. Co všechno musím psa naučit?

Vaším úkolem je poskytnout pejskovi to pravé psí dětství plné lásky, her, zábavy a samozřejmě výcviku přiměřeného jeho věku. Ve 12 měsících věku by váš pes měl spolehlivě zvládat základy poslušnosti (přivolání, chůze u nohy, sedni, lehni, odložení apod.), být zvyklý na celodenní kontakt se svým páníčkem, měl by umět cestovat všemi dostupnými dopravními prostředky a neměly by ho nezarazit ani pohyblivé schody v metru nebo v nákupním centru. Specializovaný výcvik pro potřeby nevidomých probíhá až po předání psa do školícího střediska, takže se nebojte, žádné složitosti po vás nikdo chtít nebude.

Správný starší parťák a kámoš je pro štěně výhra. Badík a Dantík si hru evidentně užívají.

2. Můžu u toho chodit do práce?

Záleží na tom, jakou práci vykonáváte. Ideálními předvychovateli jsou třeba manželské páry, kdy jeden z rodičů pracuje z domova, je na mateřské dovolené, v důchodu nebo pracuje na částečný úvazek. Mohou se tak v péči o štěně střídat, protože základní podmínkou úspěšné předvýchovy je, aby štěně bylo neustále v kontaktu s jedním ze svých pánečků, tak jako bude v kontaktu se svým pánem – klientem po ukončení výcviku. Rozhodně nepřipadá v úvahu pejska ráno krátce vyvenčit, odejít na 8 hodin do práce a po tu dobu nechat psa samotného doma nebo na zahradě. Chce to tolerantního a chápavého zaměstnavatele, při jednání s ním vám rádi pomůžeme.

Eskalátory Dantíkovi zezačátku moc nešly, ale nakonec to s přehledem zvládl.

3. Nejsem žádný zkušený kynolog, poradí mi někdo, když budu potřebovat řešit problémy s výchovou, péčí o psa, s jeho životosprávou a tak podobně?

Na úspěšné zvládnutí předvýchovy svěřeného štěněte nemusíte být žádný odborník, máme i případy předvychovatelů, pro které bylo naše štěně jejich první pes a vše dopadlo k naprosté spokojenosti všech zúčastněných. Labradorský retrívr je ideální volbou i pro pejskaře začátečníky a jeho výcvik je podstatně jednodušší než třeba u pittbulla, rotvajlera nebo hyperaktivního jack russell teriéra. Důležitá je láska ke psům, cílevědomost, trpělivost a chuť se učit novým věcem. Výsledky se pak zcela jistě dostaví. Jo a taky hodně času, který budete muset vašemu „cvičenci“ obětovat. Ale on (nebo ona v případě psích slečen) vám to stonásobně vrátí, nebojte.

Mokrý labrador = spokojený labrador

4. Co když budu potřebovat veterináře?

Účty od veterináře (očkování, odčervení, drobné úrazy apod.) vám samozřejmě proplatíme v plné výši, pokud by se vyskytl nějaký závažnější zdravotní problém nebo úraz, štěněti zajistíme na naše náklady tu nejlepší péči u našich dlouholetých partnerů z řad špičkových veterinářů – specialistů.

5. Jak je to s krmením?Musím ho kupovat nebo ho dostanu?

Krmení neřešte. Dostanete ho od nás spolu s podrobnými instrukcemi o krmných dávkách a všem potřebném.

Dvojice Baruška a Jirka Hampl na jednom s pravidelných srazů štěňat v předvýchově. Zastavení před vstupem do vozovky jim jde výborně.

6. Na 14 dnů musím odjet na dovolenou a psa si nemůžu vzít s sebou. Jak to řešíte?

Žádný problém. Předem se domluvíme a pejska dočasně ubytujeme v našem školícím středisku na tak dlouho, jak bude třeba. Platí to i pro případ nějakých náhlých problémů v rodině či zaměstnání, řešení se vždycky najde.

Štěně budoucího vodícího psa byste měli brát všude s sebou, pokud si nezapomenete doma vestičku a průkazku. Glory nakupuje ráda a odložení uprostřed obchodu jí nedělá problém.

7. Jednoho svého psa už doma mám. Můžu i přesto mít štěně v předvýchově?

Záleží na rase, stáří, pohlaví a povaze vašeho stávajícího pejska. Samozřejmě je toto nutné řešit individuálně, ale ve většině případů to funguje velice dobře, starší pes často plní funkci takového psího výcvikového instruktora a doma je prostě pořád veselo. Ovšem počítejte s tím, že pro vás jako pánečky je dvojice psů o něco náročnější na péči a výcvik.

V nákupním centru je fajn. Oddělení jízdních kol sice není až zas tak zajímavé, ale takové řeznictví…

8. Bude mě někdo kontrolovat, jestli to děláme dobře? Musím kvůli tomu někam jezdit?

Po celou dobu předvýchovy vám bude přidělen jeden z našich instruktorů s dlouholetou praxí ve výcviku vodících psů, který je vám kdykoliv k dispozici pro konzultace po telefonu či mailu, zhruba 1x měsíčně se na váš přijede podívat, zacvičíte si společně a krok za krokem vás povede celým procesem výcviku. 2-3 ročně se pořádají srazy štěňat, kde se setkáte s dalšími kolegy předvychovateli, našimi klienty a s jejich psy, vyměníte si zkušenosti a zážitky, prostě se (pokud budete chtít) zapojíte do komunity fajn lidí, kteří mají společný zájem a touhu pomoci těm, kteří to potřebují. Tyto srazy se pořádají vesměs v okolí Prahy a v Poděbradech.

Pelíšek, hračky, zábava a po chvilkách nějaké to cvičení. Ideální psí život. Dantík by určitě souhlasil.

9. Dostanu za práci předvychovatele nějakou odměnu?

Každý měsíc máte nárok na příspěvek 1000 Kč, který by měl pokrýt náklady na dopravu na akce, pamlsky, hračky apod. Hlavní vaší odměnou je výsledek vaší společné práce – zdatný a k specializovanému výcviku připravený psí dorostenec.

10. Jak hodně je těžké psa po ukončení předvýchovy předat pryč? Jak to snášejí ostatní předvychovatelé?

Tohle slýcháme neustále. „Já bych si pejska tak ráda vzala do předvýchovy, třeba hned, ale já bych se s ním pak nedokázala rozloučit…“ Samozřejmě to není lehké, přeci jen je to rok společného života, takže nějaká ta slzička určitě ukápne. Romča k tomu říká: „Je to něco úplně jiného, než když vám pejsek odejde navždycky. U předvýchovy víte předem, do čeho jdete a od začátku s tím počítáte. Je to jako když vám děti vyletí z hnízda někam daleko. Na intr, na vejšku nebo se ožení, vdají a odstěhují pryč. Víte o nich, občas se s nimi vidíte, jste hrdí a pyšní na to, co v životě dokázali a jste rádi, že se mají fajn a že jsou šťastní a spokojení. A někdy je vám bez nich smutno. S pejsky je to to samé. Jdou dál do psí školy a pak do nové smečky, ke klientům, kteří je milují a dělají práci, která je baví. Co si přát víc?“

Frekventanti naší psí školy a budoucí vodicí psi. Zleva Bára, Aron, Aiwy a Dante.

11. Budu se moct se svým miláčkem ještě někdy v budoucnu vidět?

Těsně po předání psa do pokračovacího výcviku to z pochopitelných důvodů neděláme, ale po aklimatizaci pejska ve školícím středisku to možné je, dost často se předvychovatelé se svými bývalými svěřenci potkávají na akcích, které náš spolek pořádá a nezřídka se i stává, že předvychovatelé navážou hlubší, kamarádský vztah s klienty a novými pánečky jejich kdysi maličkého štěňátka, jezdí spolu na výlety, píšou si, telefonují apod. Takže žádná tlustá čára a adios navždy, naopak.

Ve škole není jen cvičení a povinnosti, na hraní si umíme udělat čas vždycky. Honěná je stejně nejlepší.

12. Proč tuhle práci dělají ostatní předvychovatelé? Co jim to přináší a co to přinese mně?

Motivaci bude mít každý předvychovatel trochu odlišnou, ale některé společné body se určitě najít dají. Touha pomoci ostatním tím, co mám sám rád a co mě baví. Láska ke psům a dobrý pocit z toho, že jsme to já i můj svěřenec dokázali. Pozitivní energie, kterou kolem sebe spokojené a šťastné štěně šíří a kterou přenáší i na lidi kolem sebe.  Pocit, že už zase nejste na světě jen tak, že se máte o koho starat a že to celé má nějaký hlubší smysl. Sebevzdělávání – během výcviku získáte zadarmo dovednosti a znalosti, které by měl mít (a bohužel povětšinou nemá) každý majitel psa bez ohledu na jeho rasu.

Witta jsme předávali novému pánečkovi v roce 2017 a s Milanem se výborně a velice rychle sžili. Je jim spolu prostě fajn.

Napadá vás ještě nějaká další otázka spojená s předvýchovou vodicích psů, na kterou byste chtěli znát odpověď? Přemýšlíte, zda to zkusit?

Napište nám na mail vodicipsisrdcem@seznam.cz nebo zavolejte Štěpánce na 776 122 672. Rádi vám vše zodpovíme a vysvětlíme nejlíp, jak dovedeme.

A jestli se na to momentálně necítíte, zkuste popřemýšlet, zda nemáte ve svém okolí někoho, koho by nabídka stát se předvychovatelem některého z našich labradorů, budoucích vodicích psů, mohla oslovit. Dejte mu přečíst tenhle článek, prohlédnout fotky a uvidíte. Předem díky!

Text: Martin Pešek

Fotografie: Romana Pešková a archiv spolku