Vodicí psi na festivalu FriendsFest 2017

20.7.2017

Rodinný festival vonící Amerikou proběhne v sobotu 12.8.2017 na pardubickém dostihovém závodišti a my i naši psi budeme u toho. Přijďte se podívat!

Na pardubickém FriendsFestu nebude chybět ani nefalšovaný Elvis

Rozesmátý zlatý retrívr nebo labrador vrtící zběsile ohonem, ponořený do hry s klubkem dětí – tenhle někdy až kýčovitý obrázek spokojené americké rodinky známe z fotek, reklam a spousty hollywoodských filmů. A protože retrívři jsou zároveň i nejpoužívanějším plemenem pro výcvik vodicích psů, navázali jsme spolupráci s organizátory rodinného festivalu FriendsFest 2017, který proběhne v sobotu 12.8.2017 v areálu dostihového závodiště v Pardubicích. Ano, to je tam, co se jezdí Velká pardubická. Podrobné informace o festivalu najdete na jeho webových stránkách a tak dovolte jen stručný přehled toho, co vás v krásném přírodním areálu čeká.

Náš Rafík už se těší. No, stejně většinu fesťáku prospí, jak ho znám…

Amerika tak, jak ji máme tady u nás v Čechách rádi. Nefalšované americké rodeo, indiánská vesnička, klasická americká auta v čele s ikonickými Fordy Mustang, motocykly Harley-Davidson a Indian, military kemp z období druhé světové války, exhibice amerického fotbalu či country tanců, módní přehlídky stylového oblečení a spousta poctivé muziky někde mezi country a rockem. Součástí programu, který budou moderovat známí herci Martin Dejdar a Petr Vacek, bude i představení našeho spolku, ukázky výcviku našich vodicích psů za účasti našich nevidomých kamarádů a v našem stánku si na velké překážkové dráze budete po nasazení černých brýlí moci vyzkoušet, jaké to doopravdy je, spoléhat se jen na svůj hmat, orientační smysl a na svého vodicícho psa.

Dokud si nezkusíte projít naši překážkovou dráhu za pomoci vodícího psa, tak prostě nevíte, o čem to je. Doporučujeme…

Spoustu zajímavých aktivit a her máme připravených i pro dětské návštěvníky a v neposlední řadě se budete moci seznámit i s našimi štěňaty v předvýchově i ve výcviku a s jejich dočasnými vychovateli a cvičiteli. Rádi si s vámi popovídáme a třeba dojde i na to, jak nám v naší činnosti můžete pomoci. A co by to bylo za akci, kdybychom neměli v šuplíku nějaké to překvapení…

Rodeo v pravém americkém stylu. Nebojte se, ta telata si honěnou vychutnávají možná víc než kovbojové.

Takže si v kalendáři zaškrtněte druhou srpnovou sobotu a těšíme se na setkání s vámi na pardubickém závodišti. Akce začíná už kolem 10 dopoledne a končí v 18:00, kdy vypukne koncert rockové legendy Uriah Heep. Ale to už je na naše čtyřnohé kamarády asi moc velkej kravál, takže začneme balit…


Text: Martin Pešek
Fotografie: FriendsFest 2017 a archiv spolku