Svatý Václav a vodicí psi

30.9.2017

Svatováclavské slavnosti a 790.výročí obce Limuzy proběhly letos (mimo jiné) ve znamení psů. Vodicích.

Náš spolek Vodicí psi srdcem se zúčastňuje nejenom velkých akcí s mnohatisícovou návštěvností, jako byl srpnový pardubický Friends Fest, ale stejně důležité jsou pro nás i akce menší, s rodinnou a kamarádskou atmosférou. A přesně takové byly letošní Svatováclavské slavnosti, které naše obec Limuzy spojila s oslavou svých 790.narozenin. Vše nejlepší jsme přišli popřát i my spolu s našimi nevidomými kamarády a naši čtyřnozí průvodci a společníci samozřejmě nemohli chybět.

Jana s Fidem v roli ochranky našeho stánku

Návštěvnost akce nás příjemně překvapila, sluníčko svítilo ostošest a tak byl prostor, který nám pořadatelé vyhradili, skoro pořád plný. Dospělí i děti si mohli vyzkoušet chůzi naslepo v labyrintu, odvážnější nafasovali klapky na oči, hůlku pěkně do pravé ruky, psa do levé a pod dohledem našich asistentů mohli vyrazit do překážkové dráhy. Na našem stánku na ně pak k otestování čekala řada kompenzačních pomůcek pro nevidomé a samozřejmě i nějaké ty dárečky a propagační předměty jako samolepky nebo speciální „psí“ náramky – ty šly na dračku nejvíc.

Chůze se psem v překážkové dráze pod vedením našeho instruktora Dana

Bylo to prostě fajn odpoledne a užili jsme si ho stejně jako návštěvníci slavností. Děkujeme vedení obce a organizátorům za pozvání a moc díky našim kamarádkám Blance, Janě a Jarce za pomoc a za účast a zapomenout nemůžeme ani na Fida, Nera a naše psí cvičence. Tak za rok zase nashledanou!

Text: Martin Pešek

Fotografie: Štěpánka Tůmová