I ten nejšikovnější vodicí pes potřebuje pravidelné cvičení

11.11.2017

Cvičební setkání s klienty a jejich vodicími psy pořádáme dvakrát měsíčně v Praze 5.


Každý vodicí pes předaný klientovi je samozřejmě šikovný a umí toho spoustu. Bez problémů se dokáže pohybovat po naučených trasách, kudy jeho páneček či panička často chodí, nevyvede ho z míry ani překážka, která se na trase nenadále objeví, má v malíku jízdu dopravními prostředky a nerozhodí ho ani pohyb v naprosto neznámém prostředí. Ale všechny tyhle dovednosti (a samozřejmě i mraky těch, které jsme nezmínili) je potřeba neustále procvičovat, pilovat a nezapomínat i na neustále upevňování základních návyků poslušnosti.


Ano, to je ta psí pořadová. Odložení, chůze u nohy, přivolání, vždyť to znáte. Auto taky přece potřebuje čas od času zajet do servisu, a i když tohle přirovnání kulhá na obě, či spíš všechny čtyři nohy, úplně mimo není. Cvičení je prostě potřeba pořád a neplatí to jen pro vodicí psy, stejně tak se týká i jejich milovaných dvounožců.

A od toho jsou akce, kterým říkáme cvičební setkání. Jednou za 14 dní je pořádáme v naší nové klubovně v objektu DDM v Praze 5 ve Stanici přírodovědců a program jednotlivých setkání je povětšinou podobný. Začínáme cvičením poslušnosti ve skupině a pak si náš instruktor vezme na paškál každou dvojici zvlášť – každý potřebuje pocvičit a upevnit trochu něco jiného. Jsme přece lidi a psi, ne stroje, že?

A pak vyrazíme všichni ven, do pražských ulic, trénovat frekvenci v běžném provozu. To už je taková psí vyšší dívčí, holt Praha není pro žádné začátečníky, ale naši mazáci jí zvládají na výbornou. A že je to kolikrát dost rozdíl oproti pohybu po městě či městečku, odkud naši klienti se svými psími kamarády přijeli. Samozřejmě si najdeme i čas na popovídání u kávy nebo u čaje a témat, která je potřeba probrat, je vždycky dost a dost.

Text: Martin Pešek

Fotografie: Štěpánka Tůmová